10 jednoduchých vecí čo môžeš urobiť pre životné prostredie

Určite si uvedomuješ, že životnému prostrediu je potrebné pomôcť, ale nie si istý čo by si mal robiť. Týchto 10 bodov ti na to odpovie.

 

Tieto jednoduché veci môžeš spraviť ihneď, aby si bol viac ekologický. Zvládne to každý jeden z nás, aj ty, bez problémov. Zároveň všetky budú mať pozitívny dopad na tvoje životné prostredie a peňaženku.

 

1. Dávaj si pozor na spotrebu vody

Každá malá zmena môže mať veľký úžitok. Napríklad, ak si umývaš zuby, nepotrebuješ mať celý čas pustenú vodu. Jednoducho si namoč kefku, umy si zuby a opláchni umývadlo a kefku až keď si zuby doumývaš.

Tip: Sprchovaním minieš o 50% menej vody, ako keď si napustíš vaňu.

Tečie ti kohútik, záchod alebo sprcha aj keď sú vypnuté? Nechaj si ich opraviť, alebo si nájdi návod na internete. Určite väčšinu zvládneš ľahko aj sám. Len ubyčajné tečúce WC dokáže minúť viac ako 750 litrov vody denne.

Vymeň balenú fľaškovú vodu za vodu z kohútika. Voda na Slovensku je 100% pitná a nezávadná. Balená nie je v ničom lepšia. Akurát navyše nevyprodukuješ žiadny zbytočný odpad vo forme plastov.

 

2. Nechaj auto doma

Vieme, že v dnešnej dobe sme všetci na auta zvyknutí, priam až závislí. Je to jednoduché, komfortné, príjemné, rýchle a práve preto si nevieme bez nich predstaviť život. Nie je avšak potrebné ich nechať doma navždy. Ak by sa ti však podarilo doma nechať auto aspoň na dva dni v týždni, len ty sám by si vyprodukoval o 721 kilogramov skleníkových plynov menej za rok.

Ak ho skrátka nemôžeš nechať doma, tak sa aspoň pokus si naplanovať cesty tak, nech vybaviš viacero vecí naraz. Nákup, poštu, prácu, zubára na jednu cestu a ušetriš benzín, čas aj životné prostredie.

 

3. Choď pešo alebo na bicykli

Väčšina z nás ma viacero miest kam dokáže ísť pešo alebo aspoň na bicykli. V dnešných mestách, ale už aj vo väčšine dedín máme aspoň potraviny v dostatočnej blízskosti aby sme tam do pár minút prišli aj pešo. 

Okrem toho, netrpí životné prostredie, robíte niečo aj pre svoje zdravie a spálite navyše prebitočné kalórie.

 

4. Recykluj

Jednoducho vieš obmedziť znečistenie len tým, že tú plastovú fľašku hodíš do žltého kontajnera. Ak sa rozhoduješ medzi viacerými produktami v obchode, vyber si ten, ktorý ma menej obalov, ideálne žiadny.

Ak by priemerná väčšia firemná budova recyklovala všetok papierový odpad, vyrovnalo by sa to úžitkom, ako keby by sme z ciest odobrali 400 aut.

 

5. Vymeň žiarovky

Nové druhy žiaroviek ako kompaktné žiarivky sú síce trocha drahšie avšak vydržia aspoň 10 krát dlhšie ako bežné žiarovky. Zároveň využívajú len 1/3 elektrickej energie. 

Napríklad niektoré z tohto zoznamu (klikni sem)

Ak sa hodláte kupovať nové spotrebiče, dávajte si pozor na energetickú triedu. Je lepšie si zobrať spotrebič s energetickou triedou A+++. Aj keď môže byť drahší, úspora energií ti z dlhodobého hladiska ušetrí množstvo peňazí.

Zaujimavosť: Spotreba elektriny vysavača je až 7 krát väčšia ako spotreba elektriny televízora.

 

6. Bývaj energeticky efektívnejšie

V domácnosti máme množstvo príslušenstva, ktoré vieme regulovať, aby sme nimi šetrili. Napríklad, na noc si môžeš nastaviť kúrenie na minimum, taktiež nie je potrebné vykurovať domácnosť keď v nej nie sme. Ešte efektívnejšie je si kúpiť Programovateľný termostat, ktorý si možete nastaviť tak aby cez deň kúrenie vypol, keď si v práci a pripravil ti teplú domácnosť až vtedy, keď sa máš vrátiť domov.

 

7.  Staraj sa o svoje auto

Aj maličkosť ako odsledovať si či máš správne nafúkané preumatiky, môže spraviť obrovský rozdiel. Množstvo negatív nastáva v prípade ak ich nemáš dostatočne nafúkané. Spotreba paliva sa ti môže zhoršiť až o 3% čo vedie aj k zvýšenému znečisťovaniu a emisii skleníkových plynov. Zároveň sa zvyšuje opotrebovanie pneumatík, tým pádom bude treba ich častejšie vymienať, čo "zabolí" hlavne tvoju peňaženku. Plus jazdiť na takýchto preumatikách znižuje bezpečnosť jazdy a trakčných schopností pneumatík.

Jazdi inteligentne. Stačí jazdiť o niečo pomalšie. Ak by si šiel na dialnici o 10km/h pomalšie, dokážeš prejsť o 2 km viac na liter paliva. Najviac ušetriť na spotrebe dokážeš tým, že budeš plynulejšie zrýchlovať aj brzdiť.

 

8. Šetri elektrinou, keď ju nepotrebuješ

Postačí vypnúť svetlo, keď je pustené v miestosti, kde nie sme. To isté platí aj pre elektroniku. Je celkom bežné, že ľudia používajú televízor aby tvoril tzv. pozadie. Počas toho ako robíme niečo iné, tak máme pustenú TV, bez toho aby sme ju pozerali.

Jednoducho keď nejakú elektroniku nepoužívame, treba ju vypnúť a ešte lepšie aj vypojiť zo zásuviek, čím by sme mali ušetriť najviac elektrickej energie.

Viac tipov nájdete tu

 

9. Nakupuj od lokálnych dodávateľov / Vypestuj si svoje

Kupovaním lokálnych potravín podporuješ lokálnych farmárov a výrobcov, redukuješ uhlíkovu stopu a podporuješ miestnu ekonomiku. Pomysli na všetky zdroje, ktoré sa vyplytvajú, len na to, aby ti bol tovar doručený cez celý svet. Zároveň je pri tom použíte množstvo materialu, ktorý slúži len ako prepravný obal.  

Ešte ideálnejšie je si vypestovať svoje ovocie a zeleninu. Avšak nie každý máme takú možnosť, aby sme si vypestovali všetko čo potrebujeme. Skús si zasadiť aspoň do jedného kochlýka napríklad papriku. Aj malé zmeny, možu mať pozitívny dopad, plus budeš presne vedieť, čo ješ.

Zaujimavosť: Veľa z nás si myslí, že stačí nakupovať na trhu a podporujeme tým lokálnych pestovateľov. Avšak skúste si všimnúť, že aj na trhu maju veľa krát veľmi pekné ovocie a zeleninu ako zo supermarketov. Je to práve preto, že na trhoch predáva aj veľa špekulantov, ktorí využívajú trend. Nakupujú z veľkoskladov, kde nemusí byť vôbec lokálny tovar a predávajú ho ako bio, eko. Skúste nájsť niekoho, kto má vizuálne menej vábne kúsky, kde je viac pravdepodobné, že je to niečo, čo naozaj sám vypestoval.

 

10. Kompostuj

Zamysli sa nad tým, koľko odpadov vyprodukuješ ročne. Čím menej odpadu vyprodukuješ, tým menej sa toho musí ukladať na skládkach. Kompost môže slúžiť ako výborné eko hnojivo. 

V dnešnej dobe je možné si kúpiť kompostery aj do bytu, ktoré ti pomôžu s tvorbou kompostu. Zároveň dokážu zredukovať vyprodukovaný odpad až o 30%.


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Podľa organizácie PETA prechodom na vegánsku stravu jeden človek zachráni 198 zvierat ročne