Pravda o palmovom oleji

Všetci vieme o tom, že palmový olej je zlo a že by sme sa mu mali vyhýbať. Avšak vieš aj prečo si to myslíš? Odkiaľ také informácie máme? Sú pravdivé? Všetko sa dozvieš v nasledovnom článku.

 

 

Keď príde na otázku olejov, práve palmový patrí medzi tie najviac kontroverzné. Či už ide o zdravie alebo životné prostredie. Avšak aká je pravda za týmto nenávideným olejom? Poďme sa na to pozrieť.

Čo je palmový olej?

Plody palmy

Je to jedlý rastlinný olej, ktorý pochádza z plodov palmových stromov (Elaeis guineensis). Vyrábajú sa dva druhy oleja. Surový palmový olej, ktorý pochádza z lisovania dužinových plodov palmy a olej z palmových jadier, ktorý sa tvorí drvením jadier plodov. Tieto palmy pochádzajú z Afriky, ale boli privezené do juhovýchodnej Ázie len pred 100 rokmi ako okrasná stromová plodina. V súčasnosti Indonézia a Malajzia tvoria viac ako 85% celosvetovej produkcie, ale existuje ďalších 42 krajín, ktoré tiež vyrábajú palmový olej.

 

V čom ho nájdeme?

Pizza

Palmový olej je takmer vo všetkom respektíve v takmer 50% balených produktov, ktoré nájdeme v supermarketoch. Od pizze, šišiek a čokolády až po deodoranty, šampóny, zubné pasty či rúže. Používa sa tiež v krmive pre zvieratá a ako biopalivo v mnohých častiach sveta.

Prečo sa palmový olej používa všade?

Palmový olej je mimoriadne univerzálny olej, ktorý má mnoho rôznych vlastností a funkcií, vďaka čomu je tak užitočný a často používaný.

  • Je stabilný pri vysokých teplotách, a preto pomáha vyprážaným výrobkom dodať chrumkavú textúru
  • Pri izbovej teplote je polotuhý, vďaka čomu sa nátierky s jeho obsahom dobre rozotierajú
  • Je tiež bez zápachu a farebnosti, takže nezmení vzhľad alebo vôňu potravín
  • Je odolný voči oxidácii a tak môže výrobkom poskytnúť dlhšiu trvanlivosť

V ázijských a afrických krajinách sa palmový olej bežne používa ako olej na varenie, rovnako my používame slnečnicový alebo olivový olej.

 

Je škodlivý pre tvoje zdravie?

Palmový olej má vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu byť škodlivé pre kardiovaskulárne zdravie (srdce, cievy...). Jedna štúdia však ukázala, že palmový olej, ktorý sa konzumujeme ako súčasť vyváženej stravy, nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. Palmový olej (z dužinových plodov), ktorý je 50% nasýtený, má lepšie zloženie mastných kyselín ako olej z palmových jadier alebo kokosový olej, ktoré sú nasýtené viac ako 85%

Rastlinný olej je tiež vynikajúcim zdrojom tokotrienolov, je to forma vitamínu E - antioxidant, ktorý poskytuje ochranu vašim bunkám a ktorý môže znížiť riziko určitých zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby a rakovina. Avšak väčšinou sa odporúča pre dosiahnutie týchto benefitov použiť iný olej, ako napríklad olivový.

Aké sú problémy spojené s palmovým olejom?

orangutan

Palmový olej bol a naďalej je hlavnou hybnou silou odlesňovania niektorých z najviac biologicky rozmanitých lesov na svete.

Spôsobuje ničenie biotopov ohrozených druhov, ako sú orangutan, slon pygmy a sumatranský nosorožec.

Strata lesa spojená s premenou rašelinových pôd bohatých na uhlík vyprodukováva milióny ton skleníkových plynov a prispieva k zmene klímy.

Súčasťou čoho je vykorisťovanie pracovníkov a detská práca.

 

Aké sú možné riešenia?

RSPO Logo (source: https://rspo.org/)

Palmový olej je možné vyrábať aj udržateľnejšie. Organizácia RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) bola vytvorená v roku 2004 ako reakcia na rastúce obavy z dopadov palmového oleja na životné prostredie. RSPO má výrobný štandard, ktorý stanovuje osvedčené postupy pri výrobe a získavaní palmového oleja. Kúpou produktov s certifikátom RSPO vieme, že palmový olej použitý v danom výrobku bol získaný s čo najmenším dopadom na životné prostredie a podporíme tým RSPO aby mali čo najväčší vplyv na producentov palmového oleja.

 

Prečo nezameníme palmový olej za iný?

Palmový olej je neuveriteľne účinná plodina, ktorá produkuje viac oleja na plochu, než akákoľvek iná ekvivalentná plodina iného rastlinného oleja. Globálne pokrýva palmový olej 35% svetového dopytu po rastlinnom oleji iba na 10% pôdy. Na získanie rovnakého množstva alternatívnych olejov, ako napr. sójový alebo kokosový olej, sa potrebuje 4 a 10-krát viac pôdy. Tým pádom by zámena palmového oleja presunula problém do iných častí sveta a ohrozilo by to ďalšie biotopy. Okrem toho je palmový olej dôležitou plodinou pre HDP rozvíjajúcich sa ekonomík a existujú milióny drobných poľnohospodárov, ktorí sú závislí od výroby palmového oleja. Bojkotovanie palmového oleja nie je vždy odpoveďou.

 


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Séria

Pravda o

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Batérie Tesla pomáhajú poháňať nové zariadenie na odsoľovanie vody v Afrike