Pravda o cigaretových ohorkoch

Cigaretový ohorok, vec,o ktorej ani nevieme aký veľký ma dopad na životné prostredie a zároveň si ani neuvedomujeme, že to čo o nich vieme je klamstvo.

"Niečo je na odstrelovaní cigaretových špačkoch" hovorí Cindy Zipf, výkonná riaditeľka organizácie Clean Ocean Action. "Je to také automatické."

Čísla

Fajčiari celosvetovo kupujú ročne zhruba 6,5 bilióna cigariet. To je 18 miliárd každý deň. Zatiaľ čo väčšina obsahu cigariet sa pri fajčení rozpadne, nie všetko zhorí. Zostávajú bilióny cigaretových filtrov, z ktorých iba približne tretina skončí v odpadkových košoch. Zvyšné, teda viac ako dve tretiny skončia na zemi.

Zloženie, škodliviny a dopad

Cigaretové filtre sú vyrobené z plastu nazývaného acetát celulózy. Keď sa vyhodia, do životného prostredia sa nedostane iba plast, ale aj nikotín, ťažké kovy a mnoho ďalších chemikálií, ktoré sa uvoľňujú do okolitého prostredia.

Nedávna štúdia zistila, že nedopalky cigariet bránia rastu rastlín. Taktiež sa dostávajú aj do vodných tokov a nakoniec do oceánov. Pri čistení pláží sa práve cigaretové špačky dostali na vrch rebríčka odpadkov, ktoré sa na pláži nachádzajú. Zároveň miliardy zostávajú vo vode, kde hrozí, že ich zvieratá skonzumujú a následne na to zomrú.

Môže trvať roky, kým sa rozloží cigaretový filter, a aj keď sa rozloží, rozpadne sa na malé kúsky plastu, nazývané mikroplasty, ktoré predstavujú nebezpečenstvo na vodných tokoch a v oceánoch. Cigaretové ohorky tiež obsahujú veľké množstvo toxických materiálov, ktoré môžu byť škodlivé pre okolitý morský život.

História

Ľudia fajčili alebo žuvali tabak už tisícročia. V 18. storočí sa bežné cigarety pridali k cigarám, fajkám a šnupaciemu tabaku ako bežná forma konzumácie tabaku. Avšak vynález stroja na šúľanie cigariet, ktorý drasticky zvýšil výrobu, napomohol na ceste k popularite cigariet.

V 20. storočí došlo k "explózii" obluby fajčenia. V roku 1900 bežný americký dospelý fajčil v priemere 54 cigariet ročne. Do roku 1960 tento počet stúpol na viac ako 4 000. Väčšinu z tohto obdobia cigaretové filtre neexistovali. Pomaly sa však ukazovali zdravotné následky fajčenia. V roku 1957 všeobecný lekár oficiálne vyhlásil prepojenie medzi fajčením a rakovinou pľúc.

Ako sa zvyšovalo znepokojenie verejnosti, tabakové spoločnosti hľadali riešenia, jedným z nich boli cigaretové filtre. Koncom päťdesiatych rokov minulého storočia predaj filtrovaných cigariet predbehol predaj nefiltrovaných cigariet.

Riešenia

Existuje ich množstvo, kde väčšina je zjavná, ideálne pre fajčiarov je prestať fajčiť. Avšak to nie je jednoduché, fajčenie je závislosť, ktorej sila sa porovnáva s heroínom, tým pádom, nie je ľahké len tak prestať. 

Takže pre tých, ktorí nezvládnu takú silnú zmenu, odporúčame minimálne obmedziť fajčenie, čo pomôže tvojmu zdraviu aj životnému prostrediu. A ak by si to nehodlal ani obmedziť, tak najdôležitejšie, na čo je potreba si dať pozor je, že každý jeden špak, ktorý vyprodukuješ skončí v smetnom koši a nie na zemi.

Ďaľšie extrémne prekvapivé riešenie, ktoré sa viac a viac spomína celkovo je, že sa úplne zakážu cigaretové filtre. Doteraz nebolo nikdy dokázané, že by zlepšovali zdravotné problémy spojené s fajčením. Práve naopak, jediné čo robia je, že fajčenie je na pocit príjemnejšie, čo budí pocit, že je menej škodlivé pre teba ako naozaj je.  

Táto zmena je však takmer nepredstaviteľná. Ideálna stredná cesta v tomto prípade by bolo, keby sa aspoň zmenil materiál, ktorý sa používa na výrobu filtrov, ktorý sa nedokáže rozložiť sám, za materiál, ktorý je rozložitelný. 

Problém je aj v tom, že tabakové spoločnosti sa vyhovárajú, že alternatíva neexistuje (čo znamená len, že alternatíva ľudom nechutí a tým pádom by sa tak dobre nepredávala) a zároveň, filtrov sa nehodľajú vzdať, keďže by tým pádom ľuďom menej cigarety chutili.

Takže jediná možnosť, ktorá nám zostáva, je tlačiť na výrobcov, a na ľudí, ktorích volíme, aby prijali dostatočne skoro nariadenia, ktoré by výrobcov nútilo používať viac eco-friendly riešenie.

 


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Séria

Pravda o

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? V roku 1972 bol pesticíd DDT definitívne zakázaný vďaka čomu sa orliak bielohlavý, sokol sťahovavý a mnoho ďalších ohrozených druhov vtákov vyhlo vyhynutiu