Mýty a fakty: Živočíšne produkty

Máme tu ďalší diel mýtov a faktov, tento krát pre kontrast k vegánstve sme ti priniesli mýty a fakty o živočíšnych produktoch

V dnešnej dobe sa začína pomaly živočíšna strava démonizovať, tak by sme teraz radi pre zmenu vyvrátili pár mýtov spojených so živočíšnou stravou.

1. Syr je návykový kvôli kasomorfínom

Kasomorfín je opioidný peptid (proteínový fragment) získaný štiepením kazeínu mliečneho proteínu. Spája sa s tým, že zapríčinuje závislosť na syroch.

Avšak neexistuje žiadny dôkaz na podporu tvrdenia, že kasomorfíny sú akýmkoľvek spôsobom návykové.

2. Všetky živočíšne produkty sú toxické a spôsobujú rakovinu

Bolo dokázané, že napríklad červené mäso môže spôsobovať rakovinu resp. zvyšovať riziko. Avšak nie je možné ani vhodné ho "hádzať do rovnakého vreca" so zdravými živočišnými produktami ako vaječné bielky či chudé hydinové mäso, ktorým nebola dokázaná žiadna spojitosť s rakovinou.

Určite odporúčame obmedziť príjem živočišných produktov, avšak určite nie kvôli tomu, že by boli nejakým jedom.

3. Ľudia nedokážu tráviť mäso / ľudia sú bylinožravci

Tieto mýty sú veľmi ľahko vyvrátitelné, dokážeš to aj sám doma, stačí mäso zjesť a keď prejde tvojím trávacim traktom, tak uvidíš, že ho vylúčiš v spracovanej forme a nie v takej v akej si ho prijal.

My ľudia sme skrátka všežravci, zvládneme bez problémov stráviť aj živočíšnu aj neživočíšnu stravu. To samozrejme neznamená, že by sme mäso museli jesť alebo, že by sme sa mali zosmiešňovať vegánstvo.

4. Bielkoviny nie sú dôležité

Súhlasíme s tým, že na nedostatok bielkovín sa nedá zomrieť, ak budeš prijímať dostatok kalórií. Avšak presadzovať to, aby si ich neprijímal je absolútne šialené.

Aj vegán by mal prijať denne aspoň 1 gram bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. A to hlavne preto, lebo rastlinná strava je bohatá na vlákninu, ktorá zhoršuje absorbovanie bielkovín.

Aj napriek tomu čo si počul, bielkoviny nie sú jed. Môžu ti pomôcť zostať dlhšie sýty. Stačí pridať do stravy trocha tofu alebo šošovice.

5. Vegán nemôže dostať rakovinu

Mnoho ľudí verí, že práve preto, že jedia vegánsku stravu, už viac nebudú mať rakovinu. Vegánska dietologička Ginny Messina o tejto téme napísala viaceré články Ako hovorí: "Na strave veľmi záleží, ale nespraví nás "nepriestrelnými" voči chorobám a je chyba v to veriť"

Dúfame, že sme ťa zas a znova niečo nové naučili a že snáď budeš mať lepší pohľad aj na živočíšnu stravu.


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Séria

Mýty a fakty

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Mačky na rozdiel od vedcov vedia predvídať zemetrasenia