Ázijské „vražedné sršne“ prišli do Spojených štátov

Vo Washingtone sa objavili celosvetovo najväčšie sršne, ázijské obrie sršne (Vespa mandarinia). Čo by si o nich mal vedieť?

Koncom roku 2019 sa v blízkosti Blaine vo Washingtone v Amerike objavili dva nezvyčajné druhy sršňov.

S oranžovými a čiernymi škvrnami a dlhými žihadlami. Následné vyšetrovanie odhalilo, že sa jedná o ázijské obrie sršne, najväčšie sršne na svete, ktorých dĺžka môže byť viac ako 5cm.

Vedci sa obávali, že sa tieto sršne môžu rozšíriť aj ďalej, čo by predstavovalo nebezpečenstvo pre ľudí a zároveň pre včely, ktorých počet sa rapídne zmenšuje.

sršeň

Nikto nevie, ako sa tento hmyz dostal do Spojených štátov. Títo predátory, pôvodom z východnej Ázie a Japonska, sú preslávení ničením včelstiev.

Toxický jed v ich veľkých žihadlách dokáže zabiť aj človeka a sú bežne známe prípady v oblastiach odkiaľ pochádzajú, kde ľudí zabijú aj priamo u nich doma.

Predpokladá sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou náhodou uviazli v prepravných kontajneroch z jednej z krajín, v ktorých sú bežnými.

Jeden kompletný úľ týchto včiel bol nájdený a zničený už koncom roku 2019 v neďalekom meste Nanaimo v Kanade. Ale genetické testy naznačujú, že tieto obrovské sršne, o ktorých sa hovorí aktuálne, boli prinesené osobitne.

Ázijské obrie sršne z Japonska a východnej Ázie sa už "udomácnili" aj v iných krajinách, napríklad v Južnej Kórei. Tieto sociálne sršne vytvárajú kolónie, ktoré sú tvorené jednou kráľovnou a množstvom pracovníkov, ktorí bežne lietajú až 10 kilometrov od úľa, aby našli jedlo. Zvyčajne jedia veľa druhov hmyzu, ale zdá sa, že si obzvlášť pochutnávajú práve na včelách.

Keď narazia na včely, začnú hrozný útok, v ktorom im uhryznú hlavy pomocou svojich veľkých čeľustí. Malá skupina ázijských sršňov môže takto do 90 minút vyhubiť všetkých pracovníkov celej kolónie.

Potom sa sršne presunú na fázu kŕmenia. Obsadia hniezdo včiel na aspoň týždeň alebo dlhšie a živia sa kuklami a larvami. Potom nimi kŕmia svoje vlastné mladé.

Európske včely medonosné, ktoré sa vyskytujú aj u nás, nemajú žiadnu známu obranu proti týmto sršňom. Aj keď bolo pozorované, že sa ich snažili pobodať, zdá sa, že na sršne to nemá žiadny účinok.

Vedec Jun-ichi Takahashi povedal, že podľa neho je pojem vražedné sršne primeraný, pretože ako druh sú tak nebezpečné ako zabijacké včely z Afriky, ktoré sa v roku 1990 dostali do Texasu, kde kolonizovali časti juhu USA a boli zároveň zodpovedné aj za viaceré ľudské úmrtia.

"Američania úplne nechápu agresivitu a toxicitu tohto sršňa" dodal. 

Pre Ameriku je teraz dôležité, aby sa týchto sršňov zbavili skôr, než sa rozšíria v takom množstve, že ich nebude možno viac kontrolovať. Snažia sa napríklad použiť špeciálne sledovacie zariadenie, ktoré pripevnia na sršňa a vysleduju ho vďaka nemu späť do úľa.

Ázijské obrie sršne majú žihadlá dlhé viac ako pol centimetra. Dokážu nimi prepichnúť ochranný odev, ktorý včelári bežne nosia. Výskum ukazuje, že aj u ľudí, ktorí nie sú alergickí, môže 50 či aj menej bodnutí spôsobiť smrť v dôsledku poškodenia obličiek.

Avšak vyzerá, že situácia nebude až taká zlá, keďže boli potvrdené len dve pozorovania a väčšina hlásení, ktoré vedci dostali boli pozorované pravdepodobne len bežné európske sršne, ktoré žijú aj u nás a sú omnoho menej agresívne a nebezpečné. 


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Séria

Mýty a fakty

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Zmenou z písma Arial na Century gothic sa pri tlači ušetrí 30% atramentu