Mikroplasty - čo sú zač a prečo sú také zlé

Zrazu aj ty počúvaš všade o mikroplastoch? Nie si sám. Čo vlastné sú mikroplasty a prečo nám všetkým tak veľmi škodia, ti zodpovieme v článku.

Čo sú mikroplasty?

Mikroplasty sú veľmi malé kúsky plastov (väčšinou o veľkosti asi 1 - 5 mm). Delia sa dve základné skupiny:

  1. Častice, ktoré sú úmyseľne vytvorené výrobcom, aby sa mohli pridávať do produktov. Môžeš ich nájsť napríklad v telových a tvárových pílingoch a v množstve iných produktoch dennej osobnej spotreby. Avšak problém je, že môžu obsahovať nebezpečné látky, ktoré môžu mať negatívny dopad pre tvoj organizmus a zárovej aj pre prírodu. Predpokladá sa, že tvoria 15 až 31 percent všetkých mikroplastov v oceánoch

  2. Vznikajú prirodzeným rozpadom z väčších kusov plastu ako napríklad plastových fliaš. Tvoria väčšinu mikroplastov v oceánoch, ich podiel sa odhaduje na 69 až 81 percent.

Hlavné zdroje mikroplastov

  • Pranie syntetického oblečenia = 35 percent primárnych mikroplastov
  • Opotrebovávanie pneumatík = 28 percent primárnych mikroplastov
  • Zámerné používanie mikroplastov v kozmetike = 2 percentá

Kde všade sa mikroplasty nachádzajú

Veľmi jednoduco by sa dalo povedať, že sa nachádzajú už takmer všade

V oceánoch

Štúdia z roku 2015 ukázala, že v svetových oceánoch sa nachádza od 93 až 236 tisíc metrických ton mikroplastov. Aj keď je to veľmi zložité odhadnúť koľko kúskov plastu sa v oceánoch nachádza, ďalšia štúdia z roku 2014 odhadla, že v oceánoch sa nachádza medzi 15 až 51 miliárd častíc plastov. A najhoršia správa je, že mikroplasty je takmer nemožné odstrániť z oceánov, práve vďaka ich veľmi malej veľkosti.

V sladkovodných ekosystémoch

Aj napriek tomu, že výskum v sladkovodných ekosystémoch je minimálny, objav mikroplastov v celosvetových vodných systémoch narastá. Prvá štúdia mikroplastov v sladkovodných ekosystémoch prebehla v roku 2011 na rieke Huron kde, už vtedy našli v priemere 37.8 častic na meter štvorcový. Najväčšia koncentrácia mikroplastov objavených a skúmaných v sladkovodných ekosystémoch bolo v rieke Rýn, kde namerali až 4000 častic na meter štvorcový.

V pôde

Očakáva sa, že podstatná časť mikroplastov končí na svetovej pôde, avšak v oblasti mikroplastov v pôde sa uskutočnil len slabý výskum. Existuje určitá špekulácia, že vláknité sekundárne mikroplasty z prania by mohli končiť v pôde, a to kvôli nedostatočnému filtrovaniu zariadení na úpravu vody.

Vo vzduchu

Vzdušné mikroplasty boli zistené v atmosfére, ako aj v interiéri a exteriéri. Štúdia z roku 2017 zistila, že koncentrácie mikrovlákien vo vnútorných priestoroch vo vzduchu sa pohybujú medzi 1 - 60 mikrovláknami na meter kubický (33% z nich boli mikroplasty). Podobne ako pri sladkovodných ekosystémoch a pôde sú však potrebné ďalšie štúdie, aby sme pochopili celkový vplyv a dosah mikroplastov vo vzduchu.

Čo spôsobujú mikroplasty?

Konkrétne dopady mikroplastov na ľudské zdravie zatiaľ nie sú presne známe. Možno však usudzovať, že sú škodlivé, pretože obsahujú rozličné stabilizátory, spomaľovače horenia a iné chemické látky.

Napríklad akékoľvek mikroplasty väčšie ako 150 mikrónov alebo 0,15 milimetrov (veľkosť jemného pieskového zrna) by mali byť schopné prejsť cez naše telo bez akýchkoľvek problémov. Problém nastáva, keď sa dostaneme k ešte menším časticiam. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že tieto mikroplastické častice by mohli byť pre ľudské telo skutočne nebezpečné. Existujú napríklad dôkazy o tom, že mikroplasty môžu absorbovať toxické chemikálie a potom ich uvoľňovať v tráviacich systémoch zvierat. To by bolo zrejme pre naše zdravie zlé.

Ďalšia veľmi znepokojujúca štúdia ukázala, že nanoplastické častice uložené v mozgu rýb ovplyvnili ich správanie. Štúdia zistila, že plastové častice spôsobili, že ryby jedli pomalšie a vnímajú slabšie ich okolie. V súčasnosti však neexistuje žiadny dôkaz, že nanoplasty prenikajú do mozgového tkaniva u ľudí, ani, že ovplyvňujú ľudské správanie.

Ako riešiť problém s mikroplastami?

Riešenie vo všeobecnosti sa dá zhrnúť do viacerých bodov. Je potrebné výrazne zredukovať používanie plastov a produktov, ktoré mikroplasty obsahujú, recyklovať plasty čo najviac je možné a hlavne plastové výrobky / odpadky vyhadzovať tam kde patria a to do žltých odpadkových kontajnerov a nie na zem, na plaž, do riek či morí.

Napríklad v septembri europoslanci schválili stratégiu na zvýšenie recyklácie plastového odpadu v EÚ. Okrem toho vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila celoúnijný zákaz niektorých mikroplastov, ktoré sa úmyselne pridávajú do kozmetiky a čistiacich prostriedkov. Parlament taktiež navrhol prijať opatrenia na minimalizovanie množstva mikroplastov z textílií, pneumatík, farbív a cigaretových ohorkov. V októbri parlament odhlasoval zákaz jednorazových plastov, ktoré najčastejšie končia v moriach a pre ktoré existujú alternatívy z iných materiálov. Poslanci pridali na tento zoznam aj oxo-rozložiteľné plasty, ktoré sa vďaka špeciálnych prísadám ľahšie rozdrobujú na malú kúsky a prispievajú tak k znečisteniu mikroplastami.

Čo môžem spraviť?

S mikroplastami, ktoré sú už vo vzduchu a vo vode, sa nedá veľa urobiť. Hoci čistička vzduchu alebo vodný filter môžu zachytiť väčšie plastové častice (až na niekoľko mikrónov), neodstránia sa menšie nanočastice, práve tie viac škodlivé.

Existuje však spôsob, ako zabrániť tomuto problému v budúcnosti a to vyrábať a používať menej plastov. To je oblasť, ktorú my, ako jednotlivci, môžeme zmeniť tým, že znížime množstvo plastu, ktoré používame či vyprodukujeme. To je obzvlášť dôležité pri jednorazových plastových výrobkoch a obaloch.

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť množstvo jednorazového plastu, ktorý používate. Môžete prestať kupovať balenú vodu a prestať používať plastové slamky či plastový príbor a iné.

Okrem toho pre každý výrobok vyrobený z jednorazového plastu, existuje takmer vždy alternatíva, ktorá sa dá opätovne použiť. Namiesto jednorazovej fľaškovej vody použite napríklad znovupoužiteľnú fľašu na vodu. Respektíve, každa plastová fľaša je znovapoužiteľna, nie je potreba ju vyhodiť po prvom použití.

Väčšina predmetov vyrobených z plastov na jedno použitie, je pre nás rovnako zbytočná a mohla by byť ľahko odstránená z väčšiny našich životov (napríklad plastové slamky a plastové sáčky).


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Spoločnosť GM oznámila výrobu elektrického Hummer Pickup