10 vecí, ktoré nesmú chýbať v eko kúpeľni

Chceš prenášať udržateľnosť do všetkých oblastí tvojho života, vrátane domácnosti? Rád/rada by si zistil/a, čo môžeš pri najbližom nákupe nahradiť alebo možno úplne vynechať? Mrkni na zoznam 10-tich tipov na udržateľné veci, ktoré by sa mali nachádzať v kúpeľni (nielen) každého, kto sa zaujíma o ekológiu.

1. Tuhé mydlá

Dnes si pod tuhými mydlami nemusíme predstaviť len tie klasické, na ruky. Šampóny, peelingy, či kondicionéry. Toto všetko je dostupné aj vo forme tuhého mydla. Ich výhodou je prírodné zloženie,  papierový obal a krásna vôňa, ktorá rozvonia nie len tvoje vlasy, ale aj kúpeľnu.

Pridanou hodnotou tuhých šampónov je aj fakt, že penu zmyješ oveľa rýchlejšie, ako pri použití bežných prípravkov, vďaka čomu šetríš aj množstvo minutej vody. 

2. Špongia z morskej huby

Má množstvo využití. Z mojich osobných skúseností môžem potvrdiť, že je výborná na odličovanie, pričom stačí použiť oveľa menej produktu, ako pri použití jednorázových vatových tampónov alebo látkových tampónov. Po navlhčení je hodvábna na dotyk a príjemná k pokožke.

Zoženieš ju v rôznych veľkostiach. Najmenšie majú hustejšiu textúru a veľkostne sa pohybujú od 8 do 10 cm. Väčšie sú vhodné na umývanie tela, či dokonca upratovanie. Pri dobrej starostlivosti vydržia až dva roky

3. Látkové odličovacie tampóny

Zabudni na jednorazové vatové tampóny vyrobené z bavlny. Jej produkcia negatívne ovplyvňuje životné prostredie. Na výrobu jedného kilogramu bavlny je použitých až 20 tisíc litrov vody. Vymeň ich radšej za látkové. Nemusíš ich kupovať, môžeš si ich jednoducho vyrobiť doma a vyblázniť sa na rôznych farbách, či tvaroch. 

Návod: Stačí Ti látka zložená zo 100% bavlny (vhodná je aj bambusová látka), ihla a niť. Vrstvy látky vystrihnutej do požadovaného tvaru zoši dokopy a môžeš veselo používať. Po každom použití tampóny preper v ruke jemným mydlom, prípadne prežehli, nech sa zbavíš všetkých baktérií. 

4. Zubná pasta v tabletách či prášku

Tabletu vložiš do úst a rozhryzieš. Vytvorí sa hmota podobná klasickej zubnej paste. Predávajú sa voľne, v recyklovateľnom obale a neobsahujú vodu, narozdiel od zubnej pasty, ktorá obsahuje až  50% vody. Tuby zo zubných pást sa nedajú kompletne vyprázdniť, preto ich nemožno recyklovať. Ak používaš aj ústnu vodu, vymeň klasické plastové balenie za sklenené. Zoženieš ho bežne v drogérii. 

5. Vatové tyčinky 

Predaj jednorázových plastových výrobkov (najmä slamky, miešadlá, jednorázové plastové príbor a vatové tyčinky) bude od roku 2021 zakázaný. Avšak vyhnúť sa nákupu týchto vecí  môžeš už teraz. Do bežného predaja sa dostali ekologické náhrady, ktoré majú namiesto plastovej tyčinky bambusovú alebo papierovú. Ak ešte narazíš na plastové, jednoznačne ich nekupuj. 

6. Žiletky

Zabudni na jednorázové žiletky. Ich používanie výrazne zaťažuje životné prostredie. Skladajú sa totižto z viacerých materiálov, ktoré sú na seba pevne napojené, čo spôsobuje náročnosť ich recyklovania. Alternatív je mnoho. Záleží od Tvojich preferencií a od toho, koľko financií chceš investovať. A z časti aj od Tvojej odvahy :). Laserová epilácia, cukrová pasta, holiaci alebo epilačný strojček, či klasická kovová žiletka s vymeniteľnou čepeľou sú ekologickejšie možnosti, z ktorých môžeš vyberať. 

Tip: Po holení ošetri vysušenú pokožku kokosovým olejom

7. Bambusová zubná kefka


zdroj: woodenearth.com

Rúčka je vyrobená z udržateľného a biologicky rozložiteľného materiálu. Pri štetinách je to zložitejšie. Americkou asociáciou zubných lekárov sú schválené len nylonové plastové štetiny. Pri jej používaní daj pozor na vlhkosť, aby Ti kefka pod jej vplyvom nezčernala, prípadne sa nepokrivila.

Ak si bambusové kefky už vyskúšal a nevyhovujú Ti, daj si pozor na recyklovanie tých plastových. Po ich použití ich nevyhadzuj do žltého kontajnera. Budeš to robiť zbytočne, nakoľko sa skladajú z viacerých druhov plastov, sú nerecyklovateľné a končia na skládkach alebo v spaľovňach. Využi radšej zberné miesta určené na použité kefky, ktoré nájdeš u známeho predajcu alebo na iných miestach v rámci Slovenska. 

8. Lufa 

Ak zvykneš pri sprchovaní používať hubku na telo alebo telový peeling, vymeň ho za tento zázračný produkt z plodu rastlín lufa. Plody sú vhodné na konzumáciu, po prezretí sa však usušia, vďaka čomu sa ostráni dužina a vznikne známa špongia. Je vhodná aj pre aknóznu pleť alebo na odstránenie zhrubnutej pokožky.

Ako o každú hubku, aj o túto sa dobre staraj. Po použití ju vždy poriadne vyžmýkaj a nechaj uschnúť, aby sa v nej nemnožili baktérie. Vydrží Ti 1 až 3 mesiace, v závislosti od používania a nakoľko sa jedná o 100% prírodný výrobok, vyhodiť ju môžeš do kompostéra, kde sa úplne rozloží. 

9. Deodorant 

Vyskúšaj deodoranty vyrobené z prírodného kryštálu. Medzi hlavné výhody patria fakty: je vegánsky, vhodný pre obe pohlavia, netestovaný na zvieratách a nezanecháva biele fľaky. Nájdeš ich v tuhej forme alebo vo forme spreju. K dispozícií je viacero značiek, niektoré treba pred použitím namočiť do vody, iné nie. Treba pripomenúť, že každému vyhovuje niečo iné, ale za vyskúšanie nič nedáš.  :) 

10. Prírodný čistič povrchov

Vyhni sa veľkému množstvu chemikálií obsiahnutých vo všetkých možných čistiacich prípravkoch. V obchode nájdeš čistidlá na každý možný povrch v domácnosti, pritom by Ti stačilo pár základných surovín (napr. ocot, sóda bikarbóna, citrónová šťava) a môžeš si doma pripraviť univerzálny prípravok bez toxických látok. Na internete nájdeš množstvo návodov, stačí si nájsť ten, čo Ti vyhovuje alebo sa riadiť podľa surovín, ktoré máš aktuálne doma. 

Na záver disclaimer.Zmyslom tohto článku nie je presvedčiť Ťa, že musíš vlastniť každú zo spomenutých vecí, lebo inak by bola Tvoja kúpeľna neúplná. Domíňaj svoje zásoby a pri najbližšom nákupe si rozmysli, či to, čo bežne používaš, radšej nenahradíš práve vecou, o ktorej si sa dočítal v tomto zozname. Nezabudni nám dať vedieť, ktoré z vecí už používaš a na ktoré sa ešte len chystáš!:)  

Ďakujeme za prečítanie a dúfame, že bol tento článok pre Teba inšpirujúci.


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Výroba elektromobilov by mala byť rovnako drahá ako výroba bežných áut do roku 2024