Upcyklovanie, lepšie ako recyklovanie

Snažíš sa recyklovať či separovať? Super! Avšak, vieš spraviť ešte niečo lepšie. Upcyklovať! Čo sa skrýva za týmto tajomným pomenovaním? To sa ihneď dozvieš.

 

Dennodenne vytvárame neskutočné množstvo odpadu. Niekedy len recyklovať či separovať nie je dostatočné. Tiež sa pýtaš, čo viem spraviť viac? Upcykluj!

Čo je upcyklácia?

Je to spôsob kreatívneho znova využitia vecí, pre ktoré by sme už ďalšie využitie nenašli a skončili by ako odpad. Je to proces transformovania odpadových materiálov, nechcených vecí či vedľajších produktov do nových materiálov a produktov lepšej kvality a environmentálej hodnoty.

Na rozdiel od recyklácie, ktorá by sa dala nazvať aj downcykláciou, teda ide o spracovanie produktov pre opätovné využitie avšak horšej kvality.

Teda dôležitou súčasťou upcyklácie je práve to, že použitým materiálom pridávame na kvalite a hodnote.

Napríklad počas procesu recyklácie plastov iných, ako sú tie, ktoré sa používajú na výrobu fliaš, sa zmieša mnoho rôznych druhov plastov, čo vedie k výrobe hybridu. Tento hybrid sa používa pri výrobe plastového reziva. Avšak na rozdiel od polyméru ABS, ktorý má vlastnosti niekoľkých plastových jamiek, recyklované plasty trpia fázovou separáciou, ktorá spôsobuje štrukturálnu slabosť konečného produktu.

Ľudia už dávno upcyklovali aj bez toho aby to vedeli nejako pomenovať. Bežne používali produkty, ktoré prvotne slúžili na iný účel. Vyrábali si rôzne pomôcky z rôzných veci, ktoré už nepoužívali.

Upcyklovnie sa teší veľkému nárastu obľuby v poslednom čase. Napríklad jedným z ukazovateľov je aj Pinterest, kde ešte v roku 2010 nárast príspevkov označených značkou "upcycling" bol cez 270% a napríklad v roku 2013 to bolo ďalších 879% nárastu.

Aplikácie / Využitie v bežnom svete

Existuje veľké množstvo oblastí kde sa upcyklovanie uplatňuje. Poďme sa na ne pozrieť a nechať sa inšpirovať.

Oblečenie

Textílni dizajnéri začali používať ako základný materiál na vytváranie nových módnych materiálov priemyselný textilný odpad a existujúce oblečenie. Je známe, že recyklácia používa odpad pred spotrebou alebo po spotrebovaní, prípadne kombináciu oboch. Odpady pred spotrebou sa vyrábajú v továrni, ako sú zvyšky tkanín po vyrezaní vzorov. Odpad po spotrebovaní sa vzťahuje na hotový výrobok, ak už nie je pre majiteľa užitočný, ako napríklad darované oblečenie. 

Väčšinou ľudia praktizujú lineárnu ekonomiku, kde postup je kúpiť, použiť a potom vyhodiť. Tento systém prispieva k odhadzovaniu miliónov kilogramov textilného odpadu a robí z módy druhú najznečisťujúcejšiu priemyselnú výrobu po ropnom priemysle. Zatiaľ čo väčšina vyrobených textílií je recyklovateľná, približne 85% končí na skládkach. Fast fashion spoločnosti sú obrovským prispievateľom k týmto problémom, pretože ich cieľom je hromadne vyrábať lacné oblečenie.

Potraviny

Miliardy kíl potravín sa každý rok premrhajú po celom svete, ale existujú dobré spôsoby, ako upcyklovať aj potraviny. Spôsob, ktorý sa používa veľmi často, je nakŕmiť zvieratá, ako napríklad prasa, bude jesť všetky zvyšky čo mu dáme. Potravinársky odpad napríklad z reštaurácií z jedla, ktoré zákazníci nezjedia je možné darovať napríklad miestnym poľnohospodárom.

Ďalšou formou upcyklovania potravín by bolo spracovať ho a použiť ho ako energiu. Inžinieri našli spôsob, ako spracovať potraviny do opätovne použiteľného biopaliva tlakovým varením a potom sú schopní vyrobiť metán zo zvyškov, ktoré môžu byť použité na výrobu veľkého množstva elektrickej energie a tepla.

Ak sa nepodarí ich takto spracovať, môžme ho použiť v komposte, čo zlepší pôdu. Do kompostu sa dá použiť takmer akýkoľvek druh potravinového odpadu, ako napríklad ovocie, zelenina, vaječné škrupiny, orechy a orechové škrupiny, aby obohatili pôdu.

Umenie

Watts Towers (1921 - 1954) od Simona Rodiu v Los Angeles je príkladom upcyklovania kovového šrotu, keramiky a rozbitého skla vo veľkom meradle. Pozostáva zo 17 stavieb, z ktorých najvyšší dosahuje viac ako 30 metrov do panorámy Wattov.

Hudba

Významným príkladom je Recycled Orchestra of Cateura v Paraguaji, ktorý bol vytvorený v roku 2006 programom Sounds of the Earth, režisérom Luisom Szaranom. Nástroje orchestra sú vyrobené z materiálov odobratých zo skládky Asunción

Priemyseľ

INDUSTRIAL UPCYCLING je nová komplexná metodika pre predchádzanie vzniku odpadov. Koncom roka 2015 sa na logistickej konferencii LOGISTICS RIDE, Ostrava, Česká republika, prvýkrát vymenoval INDUSTRY 5.0. Pozostáva z nástrojov a metód zefektívnenia prebytku výroby z jedného procesu alebo závodu na ďalší. Pôvodcom komplexnej metodiky je Michael Rada, ktorý začal úspešnú implementáciu v rámci priemyselného prostredia Českej republiky a expandoval do ďalších lokalít.

Knižnice

Organizácia s názvom ScrapDC viedla vyučovacie hodiny upcyklovania v okresnej verejnej knižnici v Kolumbii, konkrétnejšie v jej knižnici v juhovýchodnom susedstve. Jedným z ich najobľúbenejších projektov bolo premeniť staré knihy na krabice.

 

Ako môžeš upcyklovať ty

Upcyklácia vyžaduje isté množstvo kreativity, vynaliezavosti a zručnosti. Avšak všetko sa dá jednoducho naučit a natrénovať. Vytváranie vlastných vecí môže byť aj výborný druh relaxu na víkend alebo po práci. Človek si vie veľmi dobre oddýchnuť, keďže sa budeš musieť 100%-ne sústrediť na to čo robiš, ostatné myšlienky zostanú zablokované a jednoducho ich dostaneš na dlhší čas z hlavy.

Viacero príkladov inšpirácie si určite už našiel v prechádzajúcom bloku. Ako napríklad s dodatočným využitím jedla na kompostovanie resp. na výrobu kompostu, ktorý môžeš potom použiť aj na svoje domáce či záhradné rastlinky či zeleninu a stromy.

Tento článok úplne neslúži na presný detailný popis postupu konkrétnej upcyklácie. Tak ti aspoň prinášame zoznam náhodných upcyklových projektov pre inšpiráciu.

  • Starý bielizník na domáci bar s vínom
  • Poschodový zásobník z plechov na pečenie
  • Rám na obraz z kovového vešiaku
  • Z obrazu s rámom tabuľu na kriedy
  • Rifle nastrihať na obrúsky
  • Obliečky na vankúš z oblečenia
  • Tienidlo na lampu premeň na kvetináč

Pre viac inšpirácie si môžeš pozrieť naše ďaľšie články z témy upcyklácia

Ak ti náhodou ani naše články nestačili, určite odporúčame množstvo upcyklovacích projektov a inšpirácií na internete. Stačí si do google zadať napr. pojem upcycling inspiration a nájdeš nekonečné množstvo užitočných príkladov.


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Ak by sme recyklovali všetky noviny na svete, mohli by sme zachrániť 250 000 000 stromov ročne