Tipy ako znova využiť "odpad"

Tiež si občas všímaš koľko odpadu vygeneruješ za deň? Nie? Mal by si! Áno? Super, ideme s ním niečo spraviť. Až by si sa čudoval koľko toho vieš nejako využiť.

Dennodenne vyhodíme kvantum vecí, ktoré majú viacero možností ďalšieho využitia aj po tom akoby sa zdalo, že nemajú. Poďme byť kreatívni. 

 

Plastové fľaše

Práve plastové fľaše majú neskutočne veľa využitia, ihneď po tom, ako dopijeme ich obsah. Poďme si ukázať pár príkladov.

  • Jednoducho si ju znova naplň vodou z kohútika, a ak ti takáto voda nechutí, môžeš ju ochutiť sirupom alebo pridaj čerstvú mätu a citrónovú šťavu a máš chutný letný drink.
  • Ja osobne si jedlo do práce nosím a plastová fľaška je skvelá, ak si chcem zobrať aj polievku. Takto aspoň raz využijem plastovú fľašu znova, než ju vyhodím.
  • Poteš svoje deti alebo seba. Odrež fľašku približne v polovici. Oblep okraj lepiacou páskou alebo obrús šmirgľom či pilníkom, nech je pekný urovnaný a tupý. Obmotaj stuhou a máš pekný pohár na farbičky, ceruzky, fixky, perá a iné.
  • Týmto istým spôsobom úpravy si vieš vyrobiť aj trvácne kvetináče. Ak chceš, môžeš sa s nimi aj trocha vyhrať. Napr. namaľovať si niečo pekné na ne, napríklad dáš tomu biely podklad, a to už poslúži tvoje kreativite ako plátno. Určite sa ti to bude páčiť. A ak potrebuješ kvetináč s dierkami tak si ich predtým môžeš opatrne vyrezať napríklad nožom. Z väčšej fľaše si môžeš ľahko spraviť tak isto buď "tanierik", ak ju odrežeš nižšie alebo ak vyššie tak okrasný kvetináč.

 

Nádoby z pracieho prostriedku

Neplať za kovové či plastové kanvy na polievanie. Uisti sa, že si necháš prázdne nádoby na pracie prostriedky, ako napríklad z aviváže. Stačí do uzáveru vyvŕtať alebo vyrezať nejaké otvory a máš novú kanvu. Štítok môžeš odstrániť, aby si susedia nemysleli, že si divný, že polievaš svoje rastliny pracím prostriedkom.

Nádoba na mlieko

Jedným z najjednoduchších a najužitočnejších projektov je vytvorenie naberačky z prázdnej nádoby na mlieko. Kedykoľvek budete potrebovať nabrať ľad, pokopať záhradné rastlinky alebo dokonca vyčistiť po svojom psovi, zoberieš lopatku a môžeš robiť čary. Aj keď u nás tieto nádoby nie sú až tak bežné, určite nájdeš náhradu v podobe inej plastovej nádoby, ktorú doma nájdeš. Pozri si tento jednoduchý návod ako na to.

Staré oblečenie

Či už je to oblečenie, ktoré je zničené alebo také, ktoré už len nechceš nosiť, čo robíme asi všetci, hneď zistíš, čo s ním môžeš spraviť.

  • Zničené oblečenie vieš veľmi dobre využiť, ako utierku alebo handru na podlahy a podobné špinavé plochy.
  • Zo starých svetrov sa dajú spraviť veľmi pekné obliečky na vankúše dokonca aj úplne bez šitia, sú rôzne možnosti. Tu si môžeš pozrieť návod ako na to.

 


Sme veľmi radi, že si si prečítal celý članok. Vyber ako sa ti páčil.
👎 👍
❤️ Ďakujeme za hodnotenie ❤️

Mohlo by ťa zaujímať


Povedz nám tvoj názor

Témy

Zdielaj článok, ak sa ti páči

Podpor nás sledovaním


❤️ Ďakujeme

Posledné články

Zisti ako recyklovať/separovať

Vedel si, že? Indonézia najala turistických pracovníkov bez prace na čistenie pláží